2012. december 19., szerda

Horgolt kosárka

Két-három félbehagyott munkám is van, így szükségem lett egy tároló alkalmatosságra, hogy a meghorgolt "alkatrészek" ne kallódjanak el a fonalak között.






Legegyszerűbbnek egy kosárka készítése tűnt, ami azért is praktikus, mert nincs nagy anyagigénye (pár deka fonal elég), megmaradt fonalainkat is felhasználhatjuk. Célszerű vastagabb, erős alapanyagból dolgozni, hogy legyen tartása a kosár falának. Ez a követelmény a készítendő modell magasságának is határt szab.
Horgolásához a már megismert rövidpálcát használtam, mert tömör felületet ad. A sorok is a már megismert módon, spirálisan követik egymást.
Annyi eltérés van az eddigi leírásoktól, hogy itt megpróbáltam elkerülni az egymás alá kerülő szaporításokból, illetve fogyasztásokból eredő bordák kialakulását.
Amivel eddig még nem találkoztunk, az egy hamispálca-sor, amit a lezáráshoz alkalmaztam. Abban különbözik a többi pálcasortól, hogy nincs magassága, általában két rész összehorgolásakor használják. Úgy alakítjuk ki, hogy az előző sor minden pálcájába egy hamispálcát horgolunk.
Hamispálca-sor
Akkor jutott eszembe, hogy ezt használom, amikor kész lettem az utolsó sorral. Befejezetlennek tűnt az egész, szükség volt valamilyen szegélyre, de a vastag fonal és a  befelé szűkülő forma miatt csak valamilyen egyszerű minta kerülhetett szóba.
A kosár leírása letölthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése